​Langs en op de Utrechtse Heuvelrug ligt een lange reeks van zo’n 100 buitenplaatsen en landgoederen. De Grebbelinie werd in 1939 de hoofdverdedigingslinie en dat had grote invloed op de landgoederen aan de oostkant van de Heuvelrug. Na de capitulatie gebruikte de Duitse bezetter een groot aantal buitenplaatsen voor militaire en bestuurlijke functie.  Zo werd Hydepark gevorderd door de bezetter, wat leidde tot een bombardement door de Britten. Het Utrechtse kasteel Renswoude werd gebruikt als Duits Rode Kruishospitaal. De Duitsers bouwden zelfs een bunker in de vorm van een landhuis op landgoed Bornia!

Annelou Evelein

…is een Urban Curator en adviseur kunst in de publieke ruimte. Zij studeerde af aan de universiteit van Utrecht in 1995 en liep onder andere stage in het Museum of Modern Art (MOMA) in New York. Sinds 1996 heeft zij een eigen bureau waarmee zij naast advisering ook verschillende projecten initieert en organiseert. Annelou studeerde afgelopen twee jaar deeltijd landschapsinrichting. Speciale interesse heeft zij voor maatschappelijke opgaven in relatie tot kunst, cultuur, natuur en erfgoed. Zij heeft verschillende bestuursfuncties vervult en was onder andere lid van de kunstcommissie van het K.F. Hein Fonds in Utrecht. Privé is zij één van de eigenaars en beheerders van Landgoed Remmerstein te Rhenen. Zij is daar o.a. verantwoordelijk voor de historische tuin en het bos. Daarnaast is zij één van de eigenaars van Landgoed Landeck te Maarn. Annelou woont in Doorn.

Paul Vesters

…heeft geografie en planologie in Nijmegen en Amsterdam gestudeerd en is al zo’n 30 jaar werkzaam in het vakgebied van erfgoed en monumenten. Sinds 2005 in dienst bij Utrechts Landschap als medewerker Erfgoed en Cultuurhistorie. Buitenplaatsen en landgoederen zijn een belangrijk werkveld bij Utrechts Landschap en hebben zijn grote belangstelling.

Anne van Wijngaarden

…werkt momenteel als adviseur monumenten en cultuurhistorie bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Ook is ze contactpersoon historische buitenplaatsen omdat de gemeente rijk is aan buitenplaatsen. Over deze bijzondere complexen heeft ze een boek geschreven, Buitenplaatsen op de Utrechtse Heuvelrug, dat in 2017 is uitgegeven. Per 1 september 2021 start Anne als senior inspecteur monumenten bij de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed, bij het Ministerie van OCW. Wel blijft Anne een band houden met de gemeente, omdat ze er met veel plezier woont en zich graag blijft verdiepen in de buitenplaatsen die zo karakterbepalend zijn voor de Utrechtse Heuvelrug.