Bijeenkomst oorlogserfgoed in Noord-Limburg – 25 november 2022

Op vrijdag 25 november vond in de landgoederenzone van Noord-Limburg een bijeenkomst plaats met landgoedeigenaren, overheden en deskundigen. Het thema van de middag was de huidige omgang met het WOII verleden op kastelen en landgoederen, waarbij we zowel naar het immateriële (herinneringen en verhalen) als materiële erfgoed (fysieke oorlogserfgoed) kijken. Denk bijvoorbeeld aan loopgraven, bunkers, schuttersputten, kasteelruïnes en lege huisplaatsen waar ooit landhuizen stonden. Hoe ga je als eigenaar of beheerder met dit erfgoed om? En hoe houd je het in stand?

Onder het genot van Limburgse vlaai met koffie en thee introduceerde Elyze Storms-Smeets kort het project Oorlog in Arcadië, waarna de erfgoedfilm van Noord-Limburg, ‘het lot van Bleijenbeek’ werd getoond. Vervolgens presenteerde Stichting Kasteelpark Blitterswijck het projectplan voor de herinrichting van het verwoeste kasteel en kasteelterrein in Blitterswijck. Na de presentatie werd een wandeling gemaakt over landgoed de Hamert waar het oorlogserfgoed nog goed zichtbaar is. Na de mislukte Slag om Arnhem in het najaar van 1944 kwamen veel Maaskastelen in Noord-Limburg midden in de frontlinie te liggen. De deelnemers waren in drie groepen verdeeld met als thema’s: beheer en beleid; collecties en onderzoek; herinneren en vertellen. Na de excursie volgde een plenaire terugkoppeling, waar we gedachten en ideeën uitwisselden over de verschillende thema’s. Het was een geslaagde middag met veel interessante verhalen en uitwisselingen.

In het komende jaar zullen meer van deze bijeenkomsten volgen in andere delen van het land. Uiteindelijk zal in samenwerking met eigenaren, beheerders, overheden, historische kringen en erfgoedinstellingen een handreiking worden opgesteld over de instandhouding, beheer en beleid omtrent oorlogserfgoed op landgoederen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *