Groepsfoto van alle deelnemers bij landgoed Klein Leeuwenhorst

Woensdag 8 maart vertrokken we met een gezelschap van betrokkenen vanaf station Leiden naar de regio van de Atlantikwall. Op landgoed Klein Leeuwenhorst werden we gastvrij ontvangen door de familie Evelein. In de Tweede Wereldoorlog werd het landhuis van Nieuw Leeuwenhorst gesloopt voor de bouw van de Atlantikwall. Vanaf Klein Leeuwenhorst maakten we onder leiding van het Erfgoedhuis Zuid-Holland een wandeling naar dit landgoed, waar nog diverse oorlogssporen zoals loopgraven zichtbaar waren. De andere helft van de groep bekeek de erfgoedfilm die we vanuit het project over de regio hebben gemaakt, met daarin onder andere de familie Evelein en Nieuw Leeuwenhorst, maar ook de landgoederen Clingendael en Beeckestijn.

Na een lekkere lunch in de bus kwamen we ’s middags aan bij landgoed Clingendael. In de oorlog werd het landgoed gebruikt door Arthur Seyss-Inquart als buitenverblijf voor hem en zijn familie. In het park werden voor zijn bescherming diverse bunkers en andere verdedigingswerken gebouwd, waaronder de grote bunker die Seyss-Inquart in 1942 aan de rand van Wassenaar liet bouwen. Ook hier kregen we weer een rondleiding van Erfgoedhuis Zuid-Holland.

Het was bijzonder om te zien hoe de oorlog zo’n bepalende invloed heeft gehad op de landgoederen, en dat hier tot op vandaag nog veel van terug is te zien in het landschap.

Rond 17 uur kwam deze eerste study visit tot een einde. Dit jaar volgen nog drie andere excursies naar de regio’s Noord-Limburg, Utrechtse Heuvelrug en Gelders Arcadië. Via social media en de nieuwsbrief kunt u hiervan op de hoogte blijven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *