Willem Tiemens met zijn boek Facetten om de slag in Arnhem voor de bunker Diogenes. Knipsel uit het Nederlands dagblad.

Willem Tiemens (1944-2005) begon in 1963 met zijn opleiding tot officier-vlieger bij de Koninklijke Luchtmacht. In de bibliotheek van het instituut begon hij aan een onderzoek naar de oorspronkelijke functie van de voormalige Duitse bunker Diogenes van de Luftwaffe aan de Koningsweg in Schaarsbergen. Zijn kennis en inzicht op het gebied van luchtverdediging kwam hem daarbij goed van pas. Bovendien was nog weinig onderzoek gedaan naar het gebied, zodat Willem veel tot dan toe onbekende informatie boven water wist te halen. Hij ontdekte bijvoorbeeld op basis van een ansichtkaart in het Anne Frank Huis dat Anne Frank in september 1941 in hotel Groot Warnsborn bij Schaarsbergen overnachtte.

Het historisch onderzoek bleef Willem boeien, ook nadat hij zijn militaire activiteiten bij de Koninklijke Luchtmacht beëindigde en bij de Nationale-Nederland ging werken. Hij was geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog, en dan met name de gebeurtenissen in de regio’s Arnhem en Doorwerth. Door de jaren heen kwam hij met diverse Duitse en Britse militairen in contact, maar ook Nederlanders die hem verder voedden met kennis over het onderwerp. Willem schreef diverse publicaties op basis van zijn onderzoek, waaronder Facetten van de Slag om Arnhem en Teerosen op de Veluwe. Daarnaast publiceerde hij diverse artikelen, zoals over het Ehrenfriefhof Zypendaal. Aan Willem danken we tegenwoordig een groot deel van de kennis over de Teerose-stellingen en het Ehrenfriedhof, en hij inspireerde tot menig vervolgonderzoek door zijn kennis te delen op zijn eigen website.

Na het overlijden van Willem in januari 2005 is de inhoud van zijn website en alle daarbij behorende kennis overgegaan naar de website van Airborne Arnhem. Dit is te raadplegen op: https://airbornearnhem.nl/WillemTiemens/over.html.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *